Halászléfesztivál
Hungarian Croatian English German Russian

 

Zalaszabarban kapott Magyarországon először kültéri szobrot Puskás Ferenc, amit a Kis-Balaton nyugati partján fekvő település róla elnevezett főterén lepleztek le az I. Kis-Balaton Halászléfesztivál fénypontjaként.
Dr. Kalmár István polgármester köszöntötte a faluba érkezett vendégeket, és beszédében kifejezte boldogságát, hogy Zalaszabar ilyen méltó emléket tud állítani a legendás magyar labdarúgónak, az Aranycsapat kapitányának. Papp György Zoltán tiszaújvárosi szobrászművész műalkotása a rendezvényt megtisztelő Puskás Ferencné állítása szerint is híven idézi fel a legendás futballista egyéniségét: Bözsi néni örömmel fedezte fel a férjére jellemző csibészes mosolyt, és látta meg a mély szomorúságot a bronzarcon.
A hatszáz lelket számláló falu ünnepségén két világsztár is részt vett, a Real Madrid két hajdani játékosa is elérzékenyülve emlékezett az egykori csapattársra.Buzánszky Jenő beszédében kiemelte: Puskás minden gyerek példaképe lehet a falvakban és a városokban is.
A Halászléfesztivál keretein belül Puskás Ferenc kispályás labdarúgó-emléktornát is rendeztek a legendás kapitány emléke előtt tisztelegve.
A halászléfőző-versenyre évről évre átlagosan két tucat csapat, illetve baráti társaság nevez. A helyiek mellett, elsősorban a környékbeli települések képviseltetik magukat, de az utóbbi években már messzebbről is érkeznek versenyzők. A neves szakemberekből álló zsűri délben kezdi el az étkek kóstolását, azt követően viszont mindenkinek jut egy vagy több tál halászlé, esetleg más halkülönlegesség.  A receptek ugyan titkosak, de a kóstolást követően bizony mindenki megnyalja a szája szegletét. A nap kísérő programjaként kulturális programok sokasága közül válogathatnak az érdeklődők, vagy lovas kocsival bejárhatják a szőlőhegyet, bort és pálinkát kóstolva a helyi gazdáknál. A verseny, illetve a fesztivál egésze baráti beszélgetésekkel, már-már családias hangulatban telik.
A rendezvényt 2007 óta minden évben megrendezi a település önkormányzata, és hűen a hagyományokhoz minden évben megkoszorúzzák az Aranycsapat legendás kapitányának mellszobrát.
Fotó-, illetve videó-galériánkban kis ízelítőt kaphat a Kis-Balaton Halászléfesztiválból.
Amennyiben kedvet kap, hogy ellátogasson rendezvényünkre, sok szeretettel és finom halászlével várjuk!

 


A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.