Zalaszabarban kapott Magyarországon először kültéri szobrot Puskás Ferenc, amit a Kis-Balaton nyugati partján fekvő település róla elnevezett főterén lepleztek le az I. Kis-Balaton Halászléfesztivál fénypontjaként.

Dr. Kalmár István polgármester köszöntötte a faluba érkezett vendégeket, és beszédében kifejezte boldogságát, hogy Zalaszabar ilyen méltó emléket tud állítani a legendás magyar labdarúgónak, az Aranycsapat kapitányának. Papp György Zoltán tiszaújvárosi szobrászművész műalkotása a rendezvényt megtisztelő Puskás Ferencné állítása szerint is híven idézi fel a legendás futballista egyéniségét: Bözsi néni örömmel fedezte fel a férjére jellemző csibészes mosolyt, és látta meg a mély szomorúságot a bronzarcon.

A hatszáz lelket számláló falu ünnepségén két világsztár is részt vett, a Real Madrid két hajdani játékosa is elérzékenyülve emlékezett az egykori csapattársra.

Buzánszky Jenő beszédében kiemelte: Puskás minden gyerek példaképe lehet a falvakban és a városokban is.

A Halászléfesztivál keretein belül Puskás Ferenc kispályás labdarúgó-emléktornát is rendeztek a legendás kapitány emléke előtt tisztelegve.

A halászléfőző-versenyre évről évre átlagosan két tucat csapat, illetve baráti társaság nevez. A helyiek mellett, elsősorban a környékbeli települések képviseltetik magukat, de az utóbbi években már messzebbről is érkeznek versenyzők. A neves szakemberekből álló zsűri délben kezdi el az étkek kóstolását, azt követően viszont mindenkinek jut egy vagy több tál halászlé, esetleg más halkülönlegesség. A receptek ugyan titkosak, de a kóstolást követően bizony mindenki megnyalja a szája szegletét. A nap kísérő programjaként kulturális programok sokasága közül válogathatnak az érdeklődők, vagy lovas kocsival bejárhatják a szőlőhegyet, bort és pálinkát kóstolva a helyi gazdáknál. A verseny, illetve a fesztivál egésze baráti beszélgetésekkel, már-már családias hangulatban telik.

A rendezvényt 2007 óta minden évben megrendezi a település önkormányzata, és hűen a hagyományokhoz minden évben megkoszorúzzák az Aranycsapat legendás kapitányának mellszobrát.

Fotó-, illetve videó-galériánkban kis ízelítőt kaphat a Kis-Balaton Halászléfesztiválból.
Amennyiben kedvet kap, hogy ellátogasson rendezvényünkre, sok szeretettel és finom halászlével várjuk!

 

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításához. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookiek használatába.

 
 
Our website is protected by DMC Firewall!