Összetartozásunk fontos szimbóluma a címer

 

Címerünk egy aljában hegyesen végződő pajzs, tetején nyitott koronával. A nyitott korona az önállóságot jelképezi és Szabarra vonatkoztatva, és azt is hogy Mária királynőtől mezővárosi rangot kapott a középkorban.

A korona közepén kettős kereszt található a hármas-halommal, amely a hazánkért elesett hősökre emlékeztet.

A címerpajzs bal felső részén a „napba öltözött asszony” látható körülötte a 12 aranycsillag. A régmúlt időktől fogva Szabar védőszentje Mária. Alatta aranymezőben a községet szimbolizáló templom és iskola látható.

A pajzs alsó csücskében található Boldog Buzád címere. (Buzád bán a környék földesura volt ő építette a szabari templomot később szerzetes lett, a tatárok gyilkolták meg menekülésre képtelen hívei körében az oltár előtt.)Jobb oldalon az Árpád-házi hétszer vágott mező, mely jelzi hogy településünk az Árpádok alatt létezett.

A pajzs jobb oldalán kék mezőben egy vízimadár, az egyik lábával adja a szőlőt, szájával a halat, szárnya alatt pedig a kenyeret adó búzát, a kék szín itt a Kis-Balatont jelöli.

 

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításához. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookiek használatába.

 
 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd